Mivel is foglalkozom a legszívesebben?

Azaz mi is az az Ingó-bingó foglalkozás és a Női torna egyszerű név mit is takar? Ki az a Ronnie?
Igyekeztem nagyon érthetően fogalmazni, remélem, közérthető leszek. Kérdezzetek nyugodtan, beszélgessünk!

(Ha szakemberként olvasol, kérlek inkább közérdekű edukációnak vedd a lenti sorokat, mintsem szakmai tartalomnak, köszönöm. 🙂 )

Élmény, mozgás, ritmus, öröm, szakmai alapokon.

Fizioterápia és mozgás
forrás: https://southvanphysio.com

Az elmúlt 10 évben sokfelé jártam.
Dolgoztam fürdőkben, kórházban, nevelési tanácsadóban, otthonápolási szolgálatnál, magánrendelőben, és házhoz kijáró gyógytornászként is. Jártam külföldön és belföldön, tanulni és dolgozni egyaránt.
Sok-sok élményem van, szakmai tapasztalatból szerencsére bőven kijutott.

Szeretem a szakmámat, szeretek tanulni, és leginkább a nemzetközi  továbbképzéseket élvezem, mikor csak a szakmai nyelv közös.
Már a szakdolgozatommal is ilyen nemzetközi vizekre eveztem, mikor Szegedről az OORI-ba, onnan pedig a Belgiumban lévő leuveni egyetem intenzív kurzusáig jutottam.
Azóta sok idő eltelt, de nem sok minden változott ezen a területen. Hiszek a Long Life Learning-ben, az élethosszig tartó tanulásban, és nem csak hiszek benne, művelem is. 🙂

Idegrendszerünk kaleidoszkópja a mozgás elindítója
forrás: www.pixabay.com

Mindig is érdekelt az idegrendszer, hogy hogy vagyunk bekötve, behálózva. Ez számomra egy izgalmas kaland, mikor minden hat mindenre, és az agy csodálatos plaszticitása révén folyamatosan megújulnak az idegpályák. Fantasztikus, mikor látszik az eredmény, hogy a „vezetékek” újra vezetnek
– a király által kiadott parancs végre újra teljesül a végeken.

A főiskolán sokat tanultam nagyon jó tanáraimtól, többek között Nagy Edittől és Fehérné Kiss Annától. Ők vezettek be minket a PNF és a Bobath csodálatos világába. A hidroterápiás vonalat pedig az OORI-ban Katona Enikő oltotta belém. Örök hála érte! 🙂

Nagyon megszerettem a neurológiát, elkezdtem ebbe az irányba képezni magamat.
Kezdtem a leuveni aquakurzus megkoronázásaként a Halliwick módszer elsajátításával, a nemzetközi oklevél megszerzésével. Ez egy szakmailag elismert vízi terápia, amely elsődleges célja az önállóság elérése, effektív tanulás révén. Mivel úszásoktató is vagyok, ezért nagyon megtetszett, mert egy rendkívül hatékony módszer és szép is, az az igazság. 🙂
Hátránya, hogy medence kell hozzá, vízi közeg, ez sajnos nem mindenhol lehetséges.

Európai után amerikai szakemberrel is

A következő ilyen nagy szakmai (és anyagi) befektetésem szintén egy nemzetközi továbbképzés volt, az úgynevezett Bevezetés az NDT-be. Ez már egy szárazföldi terápia, szintén nagyon szépen alátámasztva szakirodalommal. Amerikai oktatónk volt, nagy tudású, remek szakember, a képzés magas színvonalú volt. Az agy különbözőműködési zavaraiból eredő mozgásszervi tünetekről tanultunk, azok helyes beazonosításáról, terápiájáról.
Ezzel a módszerrel már a korai időszakban is biztonságosan, hatékonyan tudunk dolgozni, ha központi idegrendszeri rehabilitációról, neurológiai terápiáról van szó.

Ezek mellett a tanulmányok mellett szintén nemzetközi képzés során az Australian Physiotherapy and Pilates Institute által szervezett rehabilitációs Pilates kezdő kurzusát is elvégeztem, melyet kifejezetten rehabilitációs céllal állítottak össze.
Ez a képzés a kamaszkorom óta várt rám, azóta szemezek a Pilates-szel, nagy élmény volt. Hatékonyan tudom integrálni a női tornámba mint sportoktató is az egyes elemeket, illetve a medencefenék tréningnek remek kiegészítője. (Női torna keddenként 16:00-tól a dömsödi Kisherceg Gyerekházban. )

Ugrás az ismeretlenbe

Ronnie Gardiner csoportkép, Budapest, 2018 nyara
A képzés végén Ronnie-val és Petrával

Idén nyáron azonban egy merészet ugrottam előre. Itthon szinte ismeretlen módszerbe kezdtem, magyarországi egyik úttörőként, a Ronnie Gardiner módszert sajátítottam el. Ez egy zenére épülő módszer, amit szintén a neurológiai rehabilitáció területén alkalmaznak, immár világszerte.
A zene számomra mindig is fontos volt, a terápiákban is alkalmaztam. A mai napig szeretek énekelni, aktív kórustag is vagyok, sokáig játszottam hangszeren is. A zene egy olyan agyi aktivitás, ami különlegesen komplex, mégis egy ősi hagyomány. Az énekben benne van a nyelvi kultúránk, a táncban a mozgáskultúránk, és mindez rengeteg érzelemmel bonyolódik. Már egy-egy dallam meghallása során is beindulnak az idegpályák, száguldozik az információ neuronról neuronra. Pont úgy,  ahogy az egész pókháló megmozdul, ha egy kicsi legyecske száll rá.
A tanulásban és a rehabilitációban alappillér, hogy élmény legyen, és ez az, ami biztos, ha zene is van.

Ronnie módszere a dömsödi gyerekekkel is működik.
Ingó-bingó ZsuzsiFizio RGM

A Ronnie Gardiner módszert elsajátítottam, most gyakorlom. A célcsoportom jelenleg a nagy ovisok és kisiskolások, illetve az idős korosztály. Ők azok, akik számára jól jön egy élménydús, ritmusra és zenére épülő, a normál mozgást támogató és az idegpályákat megerősítő mozgásprogram, „amit nem használunk elvész, amit használunk az pedig megerősödik” címszóval.
Segít a térbeli és időbeli határok megéreztetésével, visszaadja a ritmust a szétszórt figyelműeknek. Segíti a tájékozódást a testen és a térben. Javítja a memóriát, tanít rendszerben gondolkodni, hiszen a zene is egy rendezett hangsor, vissza-visszatérő mintázatokkal.

Ronnie Gardiner módszer Dömsödön

Nagyon boldog vagyok, hogy egy ilyen komplex tudásanyagot sajátíthattam el. A gyerekek, az idősek és én is nagyon élvezem a munkát a Ronnie Gardiner módszerrel. Ami pedig a legjobb, hogy látványos a változás, valóban hatékony ez a kicsit sem terápia szagú módszer. 🙂
Csoportvezetői képzésre és vizsgára megyek 2019. januárban.
Jelenleg Kovács Petra szupervízörrel működök együtt, hogy minden a legnagyobb rendben legyen addig is, amíg az önálló csoportvezetői vizsgát le nem teszem.

Várom a nagycsoportos gyerekek jelentkezését továbbra is csütörtökön a dömsödi Dózsa György úti oviba, 15:30-ra, RGM is van benne bőven. 🙂

Iskolai csoportot is indítok megfelelő létszám esetén, gyertek-gyertek!

Ha tetszett a cikk, oszd meg, ajánld másoknak is! 🙂

Köszönöm!

Zsuzsi

Vélemény, hozzászólás?