Mit csinál egy gyógytornász, azaz fizioterapeuta?

A gyógytorna sokoldalú.
A gyógytorna színes.

A gyógytornász terapeuta.

Nem diagnosztizál, hanem az orvos által elrendelt és kiértékelt képi és egyéb diagnosztikát értelmezi, majd az orvosi dokumentáció és saját fizioterápiás tesztjei alapján a páciens aktuális állapotához szabja az egyéni kezelési tervet.

A gyógytornász csapattag.

Az orvossal, ápolóval, szociális munkással, pszichológussal, és mindenféle segítő szakmában dolgozóval, és a pácienssel dolgozik egy csapatban. Ezek közül a legfőbb munkatársa a páciens. A gyógyító team-be tartozik még a páciens családja, közvetlen környezete is.

A kezelési tervben közös, funkcionális célt határoz meg a pácienssel, az ő igényeihez igazodva. A cél a hétköznapi aktivitás visszaszerzése, újbóli kialakítása, a munkába, sportba való visszatérés. Ezt a közös célt szem előtt tartva meghatározott időtartamban és intenzitással dolgoznak együtt.

A gyógytornász szakember.

A találkozások során a gyógytornász a szaktudását adja, a páciens pedig az akaraterőt, kitartást. A gyakorlást nem tudja ő megtenni, ez a páciens felelőssége. A gyógytornászé a feladatok adaptálása, személyre szabása, a szakmai minőség és a biztonság biztosítása.

Szakemberként felsőfokú végzettsége, diplomája van, ennek köszönhetően engedélyei vannak (amiket nyugodtan lehet kérni, hogy mutasson be), tagságai vannak (pl: MESZK, MGYFT) és folyamatos, akkreditált továbbképzésekkel tartja szinten a tudását, hiszen híve a „life long learning”-nek.

A gyógytornász adminisztrátor.

A feladatokat dokumentálja, egyeztet a fenti csapattagokkal, elszámol és kiszámol, időpontokkal zsonglőrködik, telefont kezel egész nap, kommunikációs képességeit edzi sok esetben, és logisztikában sem utolsó.

A gyógytornász mindemellett ember is.

Együttérez, aggódik, vagy együtt örül az eredményeknek, a negatív kontrolloknak. Néha fáradt, néha egyáltalán nem, és talán olyankor túl sokat kíván. Ilyenkor örül a visszajelzésnek, hiszen ez a legfontosabb mércénk.

Neki is szüksége van pihenésre és családban töltött időre.
A boltban vásárló, a fodrásznál vendég, az oviban anyuka, és csak munka közben gyógytornász.

Ha úgy érzed, pont egy ilyen szakemberre van szükséged Dömsödön, akkor jó helyen jársz, keress bizalommal. 🙂

Zsuzsi

Vélemény, hozzászólás?