Gyógytornászként miért lettem Pilates oktató?

Sok éve foglalkozom emberekkel. Több területen dolgoztam, a szépkorúaktól kezdve az újszülöttekig. Sokat tanultam, sokat tapasztaltam. Mindig is érdekeltek az okok, hogy mi, hogyan működik és miért úgy. Munkám során azt tapasztaltam, hogy nincsenek térd- és vállproblémák, gerincfájdalmak és külön álló problémák. Emberek vannak, akik teljes bizalmukkal fordulnak hozzám, mert kiszolgáltatottá, tehetetlenné váltak. Emberek, akik a saját életük fonalát ejtették el, és a mindennapi életüket nem tudják fájdalom vagy sok-sok kompromisszum nélkül élni. Elvesztették a ritmust és nem élik meg a hétköznapokban azt életvezetésükhöz szükséges énhatékonyságot.

Kutattam sok felé, figyeltem rájuk és próbáltam megérteni, mit szeretnének leginkább. Igyekeztem a legnagyobb mértékben átérezni, átélni, mivel küzdenek egy-egy élethelyzetben. A test egyből beszél, ha hagyjuk, mesél. Történeteket, életeket mutat be egy-egy testtartás, egy ránc, a terhelés nyomai. Nem kell sok szó ahhoz, hogy lássam mondjuk ül-e vagy áll minden nap a páciensem, vagy hogy jól van-e a bőrében aznap vagy sem.

Nem lehet térdeket és hátakat kezelni. Nem lehet megállni ott, hogy kicsit már jobb vagy hogy úgy mozog már, mint ahogy elvárja a szakmai protokoll. Egyben kell látni az embert és nem szabad visszaengedni úgy a mindennapjaiba, hogy ne tanítsunk neki valami olyat, amivel meg tudja magát védeni a jövőben a sérülésektől és amitől nap mint nap jobban lesz. Mindezt úgy kellene megtennünk, hogy egyre inkább kompetensnek élje meg magát és örömmel vethesse bele magát az életbe, a betegség gúzsba kötő gondolata nélkül.

A Pilateset már a főiskolán megismertem. Számomra egy irány volt, érdekes, hasznos, de inkább sport. Pár éve el is végeztem egy nemzetközi Pilates tanfolyamot, majd új irányt hozott az élet. A következő időszakban sokat tanulmányoztam a kisgyermekek mozgásfejlődését és rengeteg mindent tanultam az idegrendszerről, mozgásszervezésről. Tanultam pedagógiát, multiszenzoros ritmusterápiát, életvezetési mentorálást.

Ekkor fedeztem fel újra, már egy új szemüveggel a Pilatest. A Pilatesben megvan az a rendszerszemlélet, ami segít abban, hogy élő egészként tekintsünk az emberre. Számomra a Pilates jelenti azt, hogy ne mint Beteget, hanem mint Vendéget lássak a hozzám érkezőben. A minél teljesebb egészségre való törekvés a fókusza, nem kizárólag a betegség gyógyítása. Finom, apró különbség ez, mégis alapvetően határozza meg a látásmódot. Az egészség számomra teljességet jelent. Elfogadom ami van, és elköteleződöm a jóllét mellett. A kor, a testfelépítés nem akadály, hanem adottság. A képességeim kibontakoztatása azonban rajtam múlik. Az adottságaim fűszerezik olyanná, ami csak rám jellemző és teszik egyedivé a működésemet.

A Pilates az egészséges mozgástartományban dolgoztatja a testet, gyönyörűen felépítve a mozgássorokat, a mozgásfejlődés, az egészséges mozgásminták során. Az erőt fokozatosan adagolja, a célja az általános erőnlént kialakítása, fenntartása. Megérezteti mi a stabilitás és ahhoz képest mi a mobilitás. Segíti a mozgások aprólékos kidolgoztatásával a testtudat kialakulását, ezáltal egy mélyebb önismeretre tehetünk szert, ami segíthet minket abban, hogy tudjuk, hol vannak a terhelési határaink. Mindamellett, hogy stabilizál és erősít, mozgékonnyá és rugalmassá teszi a testünket, tetőtől talpig. Ez a fajta szabad, alkalmazkodóképes rugalmasság segít a hétköznapokban abban, hogy a változó környezethez a legkisebb erőfeszítéssel és minél pontosabban tudjunk igazodni, úgy, hogy közben megőrizzük jóllétünket.

Mindezt az alapvető ritmushoz, a légzéshez igazítjuk. A légzés a szervezet motorja. Hozzá igazodik a vér ph-ja, a nyirok és a vénás keringés, a vérnyomásra is hatással van. Minden kicsi légzésváltozás a szervezet számára jel és alkalmazkodik hozzá. A légzésünk szabályozásával olyan pozitív változásokat tudunk elérni, ami sok esetben segít elkerülni a gyógyszeres terápiát.

A Pilates a test egyensúlyára törekszik. A gyakorlás során sokat használjuk a szimmetriát, az ellentéteket, az agonista-antagonista együttműködést, a koncentrikus-excentrikus együttműködést. A Pilates gyakorlatokat lendület nélkül, a feladatra koncentrálva végezzük. A gyakorlás során az egyensúlyi helyzetek megélése, az ebből való kibillenés, az ehhez társuló saját egyensúlyozó stratégiáink felismerése is segít a hétköznapi működésmódunkra rápillantani.

A mozdulatokat mindenki a saját ritmusában végzi, a saját erejéhez mérten, a terhelés intenzitását a saját céljaihoz igazítva. Ezt mi oktatók személyre szabjuk, és segítünk tartani a határokat, kereteket. Ez egy olyan terhelés, ami pont átlépi a kényelmest, ezért izgalmas, és megugorható kihívást jelent. A Pilates maga a flow, ezért nagyon jó élmény gyakorolni. A gyakorlás során újra megtapasztalhatjuk a kompetenciaélményt, azonosulhatunk a hatékony önmagunkkal, ezáltal olyan készséget adunk a mindennapokhoz, amik növelik az ellenállóképességét, sikeres megküzdési stratégiákat alapozunk meg.

A Pilates az öngondoskodás legizgalmasabb, legszebb és egyik leghatékonyabb módja. Nagyon örülök, hogy rátaláltam. Annak pedig kifejezetten örülök, hogy egy olyan támogató környezetben tanulhatok és gyakorolhatok, mint Hidvégi Andi GerincPilates Stúdiója. Nekünk, oktatóknak is nagyon fontos a profi, segítőkész, nyitott, támogató szakmai környezet. A személyes jelenlétben történő rendszeres gyakorlás, az önismeretünk fejlesztése alapvető, mert csak így lehetünk mi is hitelesek, akik mivel sokat kaptak, adni is tudnak. Itt valódi segítőkké válhatunk.

Vélemény, hozzászólás?