Az osteoporosis, avagy a csontritkulás megelőzése és kezelése​

https://pixabay.com

A csontok olyan szöveteink, amik folyamatos átépülésben vannak. Életünk folyamán a terhelésnek, igénybevételnek megfelelelően ott adnak támaszt, ahol a leginkább szükség van rájuk. Ez a rendszer is, csak úgy, mint minden más, akkor teszi a dolgát a legjobban, ha megvan a támogató környezete, ami a zavartalan működést biztosítja. A támogató környezet alatt értjük a megfelelő étrendet, a test és elme ideális terhelését, a munka és pihenés egyensúlyát, a friss levegőt, a tiszta élelmiszereket.

Reggeli dér a ladikon

A csontjaink anyagcseréjét, szerkezetét az első 40 évben ért hatások alapvetően befolyásolják. Ez ideig elsődleges a csontépülés, ezt követően a csontleépülés lesz inkább a jellemző, de a folyamatos átépülés állandó marad. Ennek a leépülésnek a gyorsasága, intenzitása nagy mértékben múlhat rajtunk is.

https://pixabay.com

A csontsejtek ehhez hasonló támasztórendszerbe tömörülnek a csontállományban, úgynevezett trabeculáris elrendeződést mutatnak. Az ívek a terhelésnek megfelelően rendeződnek, épülnek ki.

Mozgáshiány esetében ez a szerkezet gyenge, hiányos, a csont törékeny, sérülékeny.

Mitől épül a csont? Mi lassítja a leépülést?

A két fő tényező a mozgás és az étrend.

A csontok a tengelyirányú terhelésre, magyarul a súlyviselésre növekedéssel válaszolnak. Tehát, ha azt szeretnénk, hogy minél tovább maradjanak egészségesek a csontjaink, minél többet tornázzunk pl. támaszhelyzetekben, vagy állva, sétálva, lehetőleg egészen gyermekkortól kezdve. Nagyon fontos azonban, hogy ha nem az ízületnek megfelelő mozgástartományban dolgozunk, vagy nem a számunkra megfelelő terheléssel, akkor a szervezet védekező mechanizmusokat aktivál. Ezek közé tartozik a gyulladás, illetve a fokozott csontnövekedés, (pl. térdkopások, gerinc kisízületeinek összekapcsolódása, csontosodása) szalag- és tokrendszer sérülése. 

Ha a séta panaszt okoz, érdemes segítséget kérni személyi edzőtől vagy gyógytornásztól. Apró változtatásokkal, a megfelelő technika elsajátításával magabiztosan és panasz nélkül, egy jobb minőségben, örömmel, jókedvvel sétálni kétszer annyit teszünk magunkért.

Kortól és nemtől függetlenül mindenkinek ajánlom a Nordic Walking kipróbálását illetve a rendszeres tempós sétát. Ehhez támogatást és szakszerű segítséget adunk a Duna-Parti Sétaklubunkban.

Jó hangulatú közösség
https://zsuzsifizio.hu/csoportos-programok/#setaklub
Természetesen a megfelelő táplálkozás a másik pillére a csontállomány egészséges kialakulásának, megőrzésének. A rossz minőségű, gyenge tápértékű élelmiszerek, a kémiai hatások (pl. vegyi tartósítás, hormonkezelt élelmiszerek, steroid-készítmények) szintén hatnak a csontanyagcserére. A csont számára alapvetően fontos a D-vitamin, C-vitamin, az élelmiszerrel bevitt kálcium, magnézium, kálium. Alapjában véve elmondhatjuk, hogy minél sötétebb egy zöldség, annál több benne a kálcium, így pl. a brokkoli, kelkáposzta igazán értékes tápanyag ebből a szempontból is. Emellett a magvak, mint például a mandula és a mák is gazdag kálciumban. Az édesburgonya magas kálium- és magnéziumtartalma segítség a szervezetnek abban, hogy be tudjon épülni a kálcium a csontokba. Magas kálciumtartalmúak még a szardínia, a lazacfélék is.
https://pixabay.com

A megfelelő mozgás és étrend nagyban csökkentik a csontritkulás kialakulásának kockázatát, azonban nőknél a természetes hormonális változások, azaz az eddig védő ösztrogén csökkent szintje, főleg a klimax első éveiben, az örökölt genetika is közrejátszhat a betegség megjelenésében.

A csontritkulást nem lehet érezni, nincsenek tünetei, sokszor a banálist sérülést követő csonttöréskor diagnosztizálják. Mindenképpen érdemes szűrővizsgálatra menni.

A csontritkulás előtt az úgynevezett osteopenia alakul ki. Ez azt jelenti, hogy csökkent a csontsűrűség, de még nem csontritkulás. Ez még egy megállítható, visszafordítható állapot, nem kell, hogy csontritkulássá váljék. Ha még nem kezdtük el, akkor ebben az állapotban nagyon fontos a megfelelő étrend, és mozgásprogram beépítése a mindennapokba. Ezekkel megállítható a folyamat, a gyógyszeres terápia és a szövődmények (törések) elkerülhetőek. 

A mozgáspogram szerves része a gerinc körüli izomfűző kialakítása, megerősítése. A csípő körüli, a vállövi izmok erősítése, a mellkas- és a gerincmozgások rugalmasságának megőrzése, az egyensúly fejlesztése is a megelőzés része. Erre tökéletesen megfelel a GerincPilates fokozatosan felépített, személyre szabott programja. 

Az osteoporosis már egy kialakult, vissza nem fordítható állapot. A folyamat megfékezhető, kezelhető, de természetesen a legjobb, ha ki sem alakul.

A csontritkulás mértékétől és a személyes testi adottságoktól, életmódtól, meglévő társbetegségetől is függ a mozgásterápia gyakorlatanyaga. Mindenképpen szükséges szakember segítségét kérni, aki összeállítja a gyakorlatsort, a kulcsgyakorlatokra nagy hangsúlyt fektetve. A lényeg itt is a megfelelő törzsstabilitás kialakítása mellett a rugalmasság fejlesztése, hogy fokozzuk a csont anyagcseréjét a rugalmas, egyre fokozódó ellenállásokkal, a laterális légzéssel, és az egyensúly fejlesztése, hogy megelőzzük az eséseket, ezáltal a töréseket. Ebben is nagy segítség a GerincPilates komplex programja, szigorúan személyre szabva. Nagyon fontos, hogy osteoporosis diagnózissal kizárólag gyógytornászt keressünk fel, mert itt már a terápia, nem a megelőzés a feladat.

Vélemény, hozzászólás?