A gerincferdülésről

A gerincferdülés, azaz scoliosis a gerinc oldalirányú görbülete. Ez a görbület mindig kóros. Lehet funkcionális és struktúrális scoliosisról beszélni. A struktúrálisnál van csontos elváltozás, és nem csupán oldalirányú görbületről, hanem a csigolyák tengelyirányú forgásáról is szó van. A scoliosis konzervatív terápiája a gyógytorna, kiegészítő manuálterápiás fogásokkal.

A gyakorlatban kétféle úton jutnak el hozzám a gyerekek.

Helyes diagnózissal, azaz

van álló helyzetben készült röntgen,

meghatározott a gerincferdülés helye

a gerincferdülés mértéke (Cobb fokban),

a csontosodási jel (Risser-jel).

Ilyen esetben valóban tűhegyes terápiát tudok adni, hatékony, profi munka lehet belőle.

Hiányos diagnózissal is kerül hozzám gyermek. Azaz annyi van a papíron, hogy gerincferdülés, fokozott görbületek, stb. Gyakran röntgen sincs. Ez alapján nehéz pontos terápiát adni, ugyanúgy marad a tapogatózás.

Gyanújel alapján – szülő jön el a gyermekkel, mert valamit észlel.

Ezek lehetnek például:

bordapúp előrehajlásnál

Bordapúp

a két kar nem tűnik egyforma hosszúnak,

forrás: https://kidshealth.org

ferde fejtartás,

a kar és törzs közötti rés (kar-törzs háromszög) nem egyforma a két oldalon,

eláll a lapocka,

a gyerek háta fáj,

egyértelműen látszik, hogy a csigolyasor nem harmonikus.

A csigolyasor láthatóan eltér a függőlegestől
A csigolyasor szemmel láthatóan nem harmonikus itt sem
A csigolyasorban látható egyes csigolyák elforgása, az ív megtört.

Ezek nagyon fontos jelek, laikusként jó, ha észrevesszük, ha a szűrésen véletlenül nem tűnt fel az orvosnak, védőnőnek.

Én terapeutaként diagnózis alapján dolgozok, ez azt jelenti, hogy mindenképpen kell a diagnózis, én is el fogom küldeni a gyermeket orvoshoz. Itt igyekszem a jó, használható diagnózist „beszerezni”.

Ha valaki időben szeretne a tettek mezejére lépni, akkor jön a magánúton elérhető vizsgálat. Itt a szülő és a gyógytornász is a szakszerű ellátást, a magas minőségű képet, jó leletet vár.

forrás: www.radiopaedia.org

Ha a kép elkészült, akkor azzal a magánorvosnál precíz, mindenre kiterjedő diagnózist várunk, amire ráépülhet a szakgyógytornász páciensre kihegyezett, tűpontos terápiája.

A legbiztosabb és legrövidebb út tehát a következő:

Gyanújel –> Helyes diagnózis –> Helyes terápia

Sajnos, nem minden esetben történik ez így. Ha ebbe a gépezetbe valahol porszem kerül, elcsúszik az egész. Ha rossz a röntgenkép minősége, ha nem jó a szakasszisztens, ha nem alapos az orvos, vagy ha képzetlen a gyógytornász, akkor a páciens nem kapja meg a megfelelő ellátást.

Én garanciát vállalok a magam munkájáért, gyógytornászként igyekszem a leginkább naprakész tudással rendelkezni. Itt tanultam, és szakmai hátteret is biztosít számomra folyamatosan: http://www.schroth.hu/

A Schroth terápia ma a világ egyik legelfogadottabb és leghatékonyabb 3D gerincterápiája. A terápia lényege, hogy a három dimenzióban korrigált csontos szerkezetet stabilizáljuk, arra építjük fel az izomfűzőt. Ehhez légzésterápia is társul, hiszen a 12 pár borda a 12 háti csigolyával ízesül, így ezek helyzete alapvetően változik scoliosis során. A megváltozott bordakosár megváltozott légzési kapacitással is jár, ami a teljesítőképesség romlását is jelentheti.

Schroth terápia közben

A terápia addig hatékony igazán, míg nem történik meg a teljes csontosodás. Ez a röntgenen jól látszik a csípőlapátokon, az ún. Risser-jelen. A csontosodás befejeztével a csigolyák struktúrája nem változtatható, de a gerincferdülésben részt vevő izmok feszessége oldható, a gyengék erősíthetők, így nem csupán általános állapotot tudunk javítani, hanem látványos esztétikai javulás is várható, illetve az életminőség jelentősen javul a fájdalom csökkenésével, megszűnésével.

A Schroth-terapeuta által megtanított feladatokat minden nap kell végezni, mert csak így várható változás. A mindennapi aktivitást is érdemes ebben a szellemben megválasztani, ebben is segít a gyógytornász.

Egy bizonyos mértékű gerincferdülés felett az orvos ún. korzettet ír fel. Ez szintén a csontosodást megelőző időszakban hatásos igazán. A korzett lényege, hogy a gerincet megfelelő helyzetben tartja, de izomaktivitásra is ösztökéli a viselőjét. A korzettet napi 23 órán át viselik a gyerekek, sokszor évekig. Ebben szintén fontos a napi szintű torna.

forrás:www.schroth.hu

Korzett nélkül a műtéti megoldás jöhet még szóba, aminek a kockázata magas, a műtét során megsérülhet a gerincvelő, ez bénulásos tünetekkel jár. Másik kockázata, hogy sikeres műtét után két fémrúddal és egy merev csigolyasorral kell együttélni, illetve a gerinc sérülékennyé válik, terhelhetősége minimálisra csökken.

Műtéti eljárás azoknak ajánlott, akiknek nem várható már jelentős javulás (pl későn diagnosztizált scoliosis), vagy létfontosságú szervet érint a gerincferdülés (pl. szív, tüdő). A műtéti indikáció mindig orvosi kompetencia!

forrás: www.radiopaedia.org

Szakmai tudásommal igyekszem a legfelkészültebben fogadni a hozzám fordulókat, próbálom a lehető legjobb diagnosztikával tartani a kapcsolatot, a szakmai körökben elismert orvosokhoz küldeni a gyerekeket. Sajnos, így sem tökéletes a rendszer.

F O N T O S ! ! !

Ha a szülő valamivel nem elégedett, panasza van, joga van másik orvoshoz, terapeutához fordulni, különvéleményt kérni. Nem csak hogy joga, de javasolt is.

A legfontosabb, hogy időben kapja meg a gyermek az ellátást, mert a gerincferdülés csak a növekedés időszakában kezelhető eredményesen.